Tako je počelo...

Bratstvo je Planinarske bratovštine sv. Bernarda iz Samobora još pri osnivanju u svoj Statut stavilo i želju za svojim prostorijama, obvezujući se istovremeno da će pokušati pronaći prikladan objekt. Ubrzo nakon osnivačke skupštine (u siječnju 1994. godine) ukazala se prilika za preuzimanjem stare lugarske kuće u vlasništvu Hrvatskih šuma na Velikom Lovniku (690 m) u Samoborskom gorju. Kuću je prvi put obišlo devet članova Bratovštine 13. kolovoza 1994. godine. Vidjelo se da je u vrlo trošnom stanju. Krovište je zbog višegodišnje zapuštenosti prijetilo urušavanjem. Lugarska je kuća bila napuštena od 1968. godine kada je odselio zadnji lugar. On je živio na prvom katu, u prizemlju je hranio blago (krave, volove...), dok je potkrovlje koristio za spremanje ljetine. Bratstvo je pri prvom kontaktu sa Šumarijom dogovorilo preuzimanje kuće s obvezom potpune obnove u okvirima troškovnika, koji je iznosio više desetaka tisuća maraka.

Radovi u tijeku

Tijekom zime (ožujak 1995.) potpisan je ugovor s Hrvatskim šumama, a već su u travnju započele prve radne akcije. Tijekom 1995. i do polovice 1996. kuća je obnovljena - prekriveno je krovište, obnovljena je limarija, izmijenjeni su podovi, stolarija u prizemlju, te djelomično i na katu, betonirane su prizemne prostorije, kuća je opremljena osnovnim inventarom... Napokon je 12. svibnja 1996. godine otvoren Planinarski dom sv. Bernarda. U početku je dom bio samo ugodan kutak za planinare, da bi s godinama postao mjesto susreta i druženja članova bratovštine, mjesto proslave njihovih rođendana, imendana, važnih obljetnica.... Članovi se nedjeljom međusobno izmjenjuju u dežurstvima, a zajednice mladih koriste prostor za svoje jednodnevne duhovne obnove. Radovi se nastavljaju. Zanimljivo je da su gotovo sve radove pri obnovi vodili samo članovi bratstva. Na pojedinim je akcijama bilo i do 40 članova svih naraštaja. Tijekom zadnjih godina gostinjac je stalno uređivan i dotjerivan je okoliš: dodan je prozor u blagovaoni za više svjetla, na pročelju je naslikan amblem sa svetim Bernardom, uređen je bunar i njegov okoliš, gotovo sve klupe i stolovi zamjenjeni su novima... Ovoga ljeta (2010.) krećemo u akciju popravka krovišta i nadamo se jednako uspješnoj akciji kao što su bile i dosadašnje.

Posljednji veliki obnoviteljski zahvat na Gostinjcu bio je u ljeto 2010.godine, kada je u potpunosti izmijenjeno krovište. Radove su većinom izvodile marljive ruke članova, a materijal je dijelom dobiven od Grada Samobora, Hrvatskih šuma, Franje i Željka Kodrića, Klima-opreme, Limarije Skendrović, a dijelom nabavljen od ušteđevine Bratovštine.

Slike s obnoviteljskih aktivnosti možete pogledati ovdje radne-akcije

Gostinjac

Budući da Bratovština okuplja planinare - katolike, odlučeno je da se svi radovi izvode samo subotom, a nikako nedjeljom. U rujnu 1999. godine Planinarski dom sv. Bernarda preimenovan je u Gostinjac sv. Bernarda, jer je s godinama postao kuća molitve, duhovnih vježbi, susreta molitvenih zajednica, zajednica mladih..., dakle, daleko više od planinarskog doma. Posjeduje teološko-planinarsku knjižnicu s preko 600 naslova, čiji se broj, zahvaljujući pojedinačnim donacijama, kao i donacijama izdavača, stalno povećava. Planinari se mogu zabaviti uz stolni tenis i društvene igre, a tu je i malo košarkaško igralište. U Gostinjcu se nalazi žig Gostinjca (690 m) i vrha Veliki Lovnik (730) koji je 10 minuta udaljen od Gostinjca!

Svete mise

Sv. mise su u Gostinjcu sv. Bernarda uvijek prvu nedjelju u svibnju (proštenje Majke Božje), a u Dragonošu na blagdan sv. Antuna (17. siječnja), kao i na blagdan sv. Ivana Krstitelja (24. lipnja), odnosno, nedjelju iza, u 11.00 sati.O Planinarskoj bratovštini sv. Bernarda, kao i o radu gostinjca, možete se telefonski informirati kod članova ili u ormariću na samoborskoj tržnici.