O križnim putevima

O KRIŽNIM PUTEVIMA

O planinarskim križnim putevima

Planinarski križni putovi u organizaciji Planinarske bratovštine sv. Bernarda privlače mnoštvo mladih iz raznih župa Hrvatske. Postali su znak vremena, nezaobilazni dio u pastoralu mladih. Organiziraju se dva puta godišnje, u korizmi (5. korizmena nedjelja) i na početku jeseni (drugi vikend u listopadu). Organizator brižno isplanira pravac kretanja, zajedničko obilježje za sve sudionike, zajedničke obroke, prigodne euharistije, a u zadnje vrijeme neizostavno je cjelonoćno klanjanje pred Presvetim Sakramentom.

Počeci pobožnosti

Prvi pohod organizirali su mladi župe sv. Anastazije iz Samobora 1987. godine u Samoborskom gorju želeći zajednici priuštiti dvodnevni hod obavljajući pritom svojevrsne duhovne vježbe u planini. Molitvi i pjesmi ubrzo su nadodani smijeh i radost zajedništva koji su na pohode privlačili nove osobe i zajednice. Prvo su dolazili najbliži prijatelji, a onda ostali. Pobožnost je imala svoje ime - "Križni put kroz Samoborsko gorje". Broj osoba je, od njih osam u prvom pohodu, ubrzo narastao na stotinu i više, a kasnije na nekoliko tisuća.

Pohodi izvan Samoborskog gorja

Osobe pristigle na pobožnost poželjele su križni put u svom kraju. Novoosnovana Planinarska bratovština sv. Bernarda preuzela je organizaciju pohoda. Skupština bratstva koja se održala u veljači 1995. odlučila je da se 15. križni put u korizmi 1995. godine održi u Podravini, u okolici grada Koprivnice. Pohod je dobio novo ime - Planinarski križni put. Sa željom da idemo dalje...

Pobožnost za novo tisućljeće

U ovoj pobožnosti spojena je srednjovjekovna želja za razmatranjem muke Gospodina Isusa i današnja potreba razmišljanja nad ekologijom, izlaskom u prirodu, susretom i druženjem s ljudima pojedinih krajeva, željom za transcendentnim, za pjesmom. Pobožnost vode mladi za mlade. To je garancija uspjeha i nastavka za dalje.

Što organizator obećava na polasku?

Prije svega, naporan hod kroz šume, polja, sela. U dva dana prijeđe se preko 40 kilometara. Kad se pritom zna da sudionici na svojim leđima nose ruksak s potrebnom opremom, onda je to pravi podvig. Uz to, obećavaju se pjesma, molitva, žuljevi, smijeh, umor, bol od naprtnjače, kao i razigrana i neobična euharistijska slavlja s mogućnošću sakramenta pomirenja.

Euharistije Planinarskih križnih puteva

Pohod se nikada ne otkazuje zbog kiše, snijega ili sličnih vremenskih (ne)prilika. Bilo je pješačkih pohoda uz neprestano padanje kiše. Zajednički doručak na prvoj postaji je neizostavan, a topla večera (grah, gulaš) sve je češća na pohodima. U večernjim satima zajednički je program - meditacija, prigodna kateheza ili pak predstavljanje zajednica, a sve završava euharistijom. Euharistije Planinarskih križnih putova se slave prvog i drugog dana.

Zajednička obilježja i hit pjesme

Svaki sudionik na početku dobiva zajedničko obilježje pohoda. Do sada su to bili bedževi svih oblika i veličina, marame, kape, križevi, majice s likom Isusa... Svaki pohod ima svoju hit pjesmu koja se pjeva često tijekom hoda. Nerijetko se uzima i pjesma koja nije duhovna šansona, već općepoznata pjesma nekog domaćeg izvođača. Primjer je Oliver Dragojević i njegova pjesma "Vjeruj u ljubav".

Sakralni objekti

Hodajući nekim terenom od crkve do kapele, sudionici upoznaju kulturnu baštinu toga kraja. Pohodi se zaustavljaju i uz druge važne kulturne spomenike: stare gradine, dvorce, prirodne ljepote i slično. Time sudionici upoznaju kraj kroz koji prolaze. Mjesni župnici govore o pojedinom objektu i njegovom značaju kroz povijest, ali i predstavljaju župe i njihovu djelatnost danas.

Duhovna dimenzija

Mladi se zaustavljaju u dvodnevnom hodu u 14 meditacija i razmišljanja nad Isusovim postajama razmišljajući i o svom putu kroz život. Obogaćeni iskustvom zajedništva, ohrabreni u sakramentima, mladi se vraćaju u svoje zajednice puni novog Duha, uz veliku volju za angažmanom u zajednici iz koje dolaze.

Pogled u budućnost

Planinarski križni putovi proširili su se u sve biskupije sjeverne Hrvatske. Osobito to vrijedi za korizmene pohode. Na primjeru Planinarske bratovštine sv. Bernarda mnoge zajednice organiziraju dvodnevne ili jednodnevne pohode u koje se uključuju brojni mladi. Planinarski križni putovi dobili su nevjerojatni zamah, a mladi i dalje dolaze, iz pohoda u pohod. Njihov dolazak, njihova brojnost, te spremnost na suorganiziranje u pojedinim mjestima u Hrvatskoj, davat će smjer ovoj pobožnosti.

I za kraj

Pozvani smo diljem lijepe naše. Naravno da ćemo se odazvati. Doći ćemo i k vama, ako nas pozovete !!