Jubilarni 50. Planinarski križni put

“Vi ste prijatelji moji”

 

Jubilarni 50. Planinarski križni put održan je 13. i 14. listopada u Samoborskom gorju pod pokroviteljstvom Povjerenstva za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije. Organizirale su ga Zajednica Ekosspiritus i Planinarska bratovština sv. Bernarda iz Samobora. Pod geslom “Vi ste prijatelji moji” oko 700 mladih obilazilo je sakralne objekte moleći pritom pobožnost križnoga puta. “Ekosspiritusi” su hodali od Smerovišća preko Sv. Martina pod Okićem do Samobora, a “bernardinci” od Luga Samoborskog preko Ruda do Samobora.


Dvodnevni hod za križem trasom Planinarske bratovštine sv. Bernarda započeo je u župi Sv. Ivana Krstitelja u Lugu Samoborskom. Vlč. Mladen Sinković srdačno je pozdravio oko 300 mladih, koji su nakon jutarnje molitve i prve postaje križnog puta krenuli prema Maloj Jazbini. U kapeli Majke Božje Kraljice Hrvata čuvaju se moći sv. Bernarda – zaštitnika planinara, a na Otruševcu je kip sv. Bernarda, koji je postavila ob. Grgos. Oni su mlade počastili i doručkom, koji su pripremili uz pomoć ostalih župljana. Nakon kapela sv. Marka Križevčanina na Vratniku i sv. Florijana na Slanom Dolu stigli su do Gostinjca sv. Bernarda na Velikom Lovniku, gdje su ih članovi Bratovštine dočekali toplim ručkom – grahom. Uz raspela na Šipačkom Bregu i Malom Lipovcu i u Rude. Smjestili su se u prostorije osnovne škole i u sportsku dvoranu, a potom je sv. misu u župnoj crkvi sv. Barbare služio vlč. Luka Slijepčević, župnik Sv. Jurja u Gornjoj Stubici, i sam sudionik dvodnevnoga hoda. Vlč. Luka je u propovijedi istaknuo važnost svjedočenja u ovoj Godini vjere, te je potaknuo mlade na čitanje svetog pisma, jer nam ono može mijenjati život. Po dvoje mladih izmjenjivalo se potom pred Presvetim u cjelonoćnom klanjanju.

Nedjelja je započela katehezom fra Petra Horvata, misionara u Peruu, koji je svjedočio o naviještanju vjere u toj dalekoj zemlji. Nakon pozdrava domaćeg župnika, vlč. Darka Banfića, mladi su iz Ruda krenuli prema župnoj crkvi sv. Leonarda u Kotarima.

A još u petak popodne okupio se u budućem duhovnom centru na Cerini dio mladih koji su hodali trasom Zajednice Ekosspiritus. Župnik iz Zrinskog Topolovca, vlč. Milan Kerš, služio je večernju sv. misu te je blagoslovio drveno raspelo, rad Stjepana Peteka iz Brdovca.

U subotnje kišno ujutro u Smerovišću se okupilo oko 400 mladih. Nakon molitve pokraj križa, vlč. Milan Kerš blagoslovio je kip Majke Božje Lurdske. Mladi su ga potom prenijeli do budućeg duhovnog centra na Cerini gdje je blagoslovljena i pećina u koju je kip stavljen. Svima onima koji su doprinijeli izgradnji i završetku gradnje centra, radom, financijskim sredstvima ili molitvama, zahvalio je Radovan Librić, tajnik Zajednice Ekosspiritus. Križ na Cerini bio je druga postaja, a ona je, kao i sve ostale, bila oblikovana pod pretpostavkom da je Isus živ i da Radosnu vijest propovijeda pjevajući o svakodnevici, o herojima ulice, hrabrim ljudima, ali i o onima koji bježe, bojeći se sreće i ljubavi… Mladi su zatim krenuli prema kapeli Sv. Obitelji na Velikom Lipovcu i križu u Malom Lipovcu, a uz planinarski dom na Velikom dolu prema Rudama, Konšćici i školi u Sv. Martinu pod Okićem. U večernjem dijelu programa vjeroučitelj Nikola Kuzmičić predstavio je knjigu “Facebook sv. Benedikta” Radovana Librića. Svetu je misu predvodio vlč. Vlado Razum, župnik Navještenja BDM u Velikoj Gorici, rodom iz Sv. Martina pod Okićem, uz vlč. Milana Kerša, Duju Kurtovića i Tomislava Škendera. Svoju je propovijed vlč. Razum izrekao s puno ljubavi, topline i razumijevanja za mladog čovjeka koji je u potrazi za Bogom, prisjećajući se pritom prvog križnog puta po Samoborskom gorju u kojem je i sam sudjelovao.