51. planinarski križni put

U organizaciji Bjalovarsko-križevačke biskupije i Planinarske bratovštine sv. Bernarda iz Samobora 16. i 17. ožujka 2013. održan je 51. planinarski križni put. Ovaj dvodnevni susret okupio je nešto više od 400 sudionika, uglavnom iz Zagrebačke nadbiskupije i Bjelovarsko – križevačke biskupije.

Hod je započeo u subotu u župi sv. Šimuna i Jude Tadeja u Velikoj Cigleni. Sudionike je dočekao i pozdravio domaći župnik vlč. Krešimir Žinić, te bjelovarko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak, koji je, nakon jutarnje molitve, blagoslovio križ izrađen upravo povodom ovog pohoda. Nakon izmoljene 1. postaje, otac biskup prvi je ponio križ, a zatim ga predao mladima, te dio puta s njima pješačio. Od Velike Ciglene put je išao preko Severina, Orovca, Male Ciglene, Tomaša i Maglenče do Velikog Trojstva. Ovdje je navečer, u župnoj crkvi Presvetog Trojstva, slavljena euharistija koju je predvodio vlč. Dražen Hladuvka, povjerenik za mlade Bjelovarsko-križevačke biskupije, u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Josipom Pavetićem i svećenima – sudionicima križnog puta. Nakon sv. Mise uslijedilo je cjelonoćno klanjanje. Iako umorni od hoda, mladi su se svakih pola sata izmjenjivali pred Presvetim.

Nedjelja je započela katehezom koju je na temu gesla „Gospodine vjerujem, pomozi mojoj nevjeri!“ (Mk 9, 24) održao bogoslov Branko Fresl. Potom je nastavljen hod za križem kroz Grginac, Prokljuvane, Ždralove, Novoseljane i Lug do Bjelovara. Nakon izmoljene 14. postaje u župnoj crkvi sv. Antuna Padovaskog, formirana je procesija, koja je ulicama Bjelovara stigla do katedrale sv. Terezije Avilske gdje je, u zajedništvu s desetak svećenika, završno euharistijsko slavlje predvodio mons. Huzjak. U propovijedi se prisjetio zajedničkog hoda s mladima dan ranije, te ih potaknuo da tražeći dobre putove uvijek idu prema konačnom cilju – Isusu Kristu.

Nakon sv. Mise radosni i raspjevani mladi su se još neko vrijeme zadržali u katedrali, te najavili ponovni susret na 52. planinarskom križnom putu.

Fotografije možete vidjeti – ovdje!