53. Planinarski križni put – Sv. Ivan Žabno – Vrbovec– Sv. Ivan Zelina

U rano subotnje jutro 5. travnja 2014. oko 400 mladih Bjelovarsko-križavačke biskupije i Zagrebačke nadbiskupije okupilo se u Sv. Ivanu Žabnu kako bi započeli 53. planinarski križni put pod motom „Jer dragocjen si u mojim očima“ (Iz 43, 4) u organiazciji Bjelovarsko-križevačke biskupije i Planinarske bratovštine sv. Bernarda iz Samobora. U župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja pozdravio ih je župnik vlč. Vjekoslav Novosel. Nakon izmoljene prve postaje mladi su ponijeli križ i zaputili se na dvodnevni hod dug pedesetak kilometara, ali ispunjen molitvom, pjesmom, suosjećanjem, radošću, pokojom kapi kiše, teškoćama koje nosi pješačenje…

Put ih je vodio preko Brezovljana, Tučenika, Repinca i Lovrečke varoši do Vrbovca. Nakon smještaja u osnovnu školu, u kojoj je bilo noćenje, u župnoj crkvi Sv. Vida, nakon pozdravnih riječi župnika vlč. Zorana Grgića, slijedila je kateheza. Predvodio ju je vlč. Ivan Filipović, duhovnik u zajednici Cenacolo u Vrbovcu. Posebno dirljiva bila su svjedočanstva dvojice mladića, višegodišnjih članova Zajednice, koji su ispričali svoja iskustva života u tami droge te kako im je Zajednica pomogla da ponovno zavole sebe, druge i Boga i započnu nov život u svjetlu vjere – da spoznaju da su doista dragocjeni u Božjim očima. Slijedila je sveta misu koju je također predvodio vlč. Filipović. U propovijedi je posebno istaknuo da istinsko kršćanstvo mora biti temeljeno na susretu s Bogom, jer moral, etika i tradicija nemaju svrhe bez tog istinskog susreta . Ako se susretne Boga, imaš ga u sebi, možeš ga unijeti u život drugoga i tako mijenjati svijet. Nakon euharistije uslijedilo je cjlonoćno klanjanje pred Presvetim.

U nejelju ujutro mladi su nastavili križni put kroz Celine, Lukovo, Lipnicu, Šambar, Novo Mjesto i Donju Topličicu te su u večernjim satima stigli u Sv. Ivan Zelinu. Od Novog Mjesta mladima se pridružio u hodu za križem mons. Vjekoslav Huzjak bjelovarsko-križevački biskup. Nakon pozdravnih riječi preč. Vlade Bogdana, župnika u Sv. Ivanu Zelini, biskup jepredvodio završno euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja. U svojoj propovijedi okupljene vjernike podsjetio je kako hodajući prirodom ostavljamo svoj trag vjere u Božju ljubav i providnost. Istaknuo je i da na križnom putu hodimo s križem na čelu, tj. hodimo za Isusom Kristom, da bismo posvetili i blagoslovili naš život i lice zemlje. Na kraju je ohrabrio mlade da se ničega ne boje jer je Krist Gospodin došao svima dati nadu i jer je s nama.

Nakon svete mise, umorni od dvodnevnog hoda ali srca punog radosti, vjere i nade sudionici su se zaputili svojim kućama s obećanjem da će se ponovno susresti na jesenskom planinarskom križnom putu.

Fotografije možete vidjeti – ovdje!