Prvosvibanjski dan u Gorskom kotaru – 1.5.2019.

Prvosvibanjski dan u Gorskom kotaru  – 1.5.2019.

Jučerašnji prvosvibanjski dan, članovi Planinarske bratovštine sv. Bernarda i njihovi prijatelji proveli su još jednom prelijepom kutku Lijepe naše, u Gorskom kotaru.

U rano jutro stigli su u suncem okupano Begovo Razdolje, najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj, na nadmorskoj visini od 1078 m. Kako se toga dana slavi spomendan sv. Josipa Radnika, dan su započeli svetom misom u tamošnjoj kapeli Majke Božje Snježne, koju je predvodio samoborski kapelan vlč. Kristijan Tušek.

Poslije mise krenulo se na osmosatno pješačenje, a cilj je bio Kula (1534 m/nv), najviši  vrh planine Bjelolasice i cijelog Gorskog kotara, u planinskom masivu Velika Kapela.  Put ih je vodio kroz prekrasne šume, preko Matić poljane, planinarskog skloništa „Jančarica“ i „Jakob Mihelčić“ do Kule.

Završni dio uspona, otežan zbog snijega, koji je ponegdje bio dubine i do 30 cm, nije umanjio ljepotu  hoda po vršnom dijelu, s kojeg se pružao veličanstven pogled na okolne planine, skroz do obale i otoka. Nakon 4,5 sata hoda, godio je odmor na vrhu uz neizostavno fotografiranje.

Povratak je bio kružnom stazom preko Žute poljane, do Begovog Razdolja. Dan je završen ručkom u tamošnjem restoranu „Planinski raj“.  Ljubazni domaćini, ukusna hrana, prekrasna priroda s brojnim mogućnostima planinarenja, već je potaknula na planiranje novih izleta i ponovni dolazak.