Podsjetnik na hodočašće u Krasno

Nakon godišnjih odmora i s novim poletom šaljemo vam podsjetnik na naše hodočašće u Krasno….

Uskoro ćete čitati i o našim novim izletima i pustolovinama…

__________

Hodočašće u Krasno

Planinarska bratovština svetog Bernarda u nedjelju, 30.  lipnja, hodočastila je Majci Božjoj od Krasna, na Velebitu. Ovo najstarije marijansko svetište u Hrvatskoj, koje godišnje posjeti oko 100 tisuća hodočasnika, a nalazi se na 714 metara nadmorske visine, u središtu Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. U prošlosti je svetište Majke Božje od Krasna bilo posječenije od Marije Bistrice i Trsata. Brojni hodočasnici pristizali su tada pješice s otoka Krka te iz Bosne i Dalmacije. Prema legendi, davne 1219. godine, na mjestu gdje su pastiri pronašli cvijet s likom Gospe, izgrađena je prva crkva svete Marije. Današnja crkva potječe iz 18. stoljeća, krasi je drveni, kasetirani strop oslikan prizorima iz života Isusa i Marije.

Nakon svete mise koju je predvodio velečasni Matej Petrić, planinari su doručkovali i degustirali izvrsne domaće rakije i sireve te uživali u prekrasnom pogledu koji se pruža na Velebit, Krasnarsko polje i Krasno.

Nakon doručka, makadamskom cestom zaputili su se prema Babić Siću i Zavižanu. Babić Sića glavni je ulaz na sjevernom djelu parka i nalazi se na 1300 metara nadmorske visine. Stazom zviri, koja prolazi šumom i mirisnim cvjetnim livadama, uspeli su se do Velikog Pivčeca na 1676 metara, koji je dobio ime po tetrijebu ili pivcu kako ga ovdašnji stanovnici nazivaju. S vrha se pruža predivan pogled na okolne šumom obrasle vrhove, more i otoke.

Stazom su se dalje spustili do Vukušića snježnice, male špilje duge 20-ak metara. Snijeg koji napada zimi, zadržava se u spilji cijelo ljeto u što su se planinari mogli uvjeriti. Nakon kratkog snježnog osvježenja zaputili su se makadamskom cestom prema Zavižanu i Botaničkom vrtu. Botanički vrt nalazi se 15-ak minuta od planinarskog dom na Zavižanu, na visini od 1480 metara. U njegovom središtu nalazi se Balinovačka ponikva oko koje vodi 600 metara kružna kamenita staza. U vrtu raste više od 300 stotine biljaka, od kojih su neke samonikle, a druge su donesene s ostalih dijelova Velebita. Nakon uživanja u raznolikom cvijeću i bilju, planinari su se uspeli do planinarskog doma na Zavižanu i do najstarije meteorološke postaje u Hrvatskoj. U domu ih  je dočekala ljubazna obitelj Vukušić, koja već tri generacije obavlja posao meteoroloških motritelja i vodi planinarski dom. Brojni planinari uživali su u suncu, pjesmi, veselju i prekrasnom pogledu koji se pruža s terase doma na otoke i more.

Zadivljeni ljepotama veličanstvenog Velebita, uz pjesmu, vratili su se kući u predvečerje.