Planinarsko hodočašće na sv. Geru 2012. g.

Krenuli smo busom iz Samobora u 6.30 pod vodstvom bratovštine sv. Bernarda. Vođa puta bio je Mućo budući da je naša sestra predsjednica bolesna.

Da bi napunili bus pomogli su nam naši tradicionalni prijatelji iz HPD Japetić i HPD Scaut. U Sošice smo d

ošli malo prije osam sati među prvima od planinarskih skupina. U lokalnoj gostionici smo obavili pripreme za uspon: okrijepa u jelu i piću, kava, toaleta, namiještanje opreme. Kako je tko obavio te rituale tako se je pomalo po manjim grupicama kretalo na uspon u raznim smjerovima. Naša grupa je krenula u 8,30. Imali smo u grupi troje mladih kojima je to bilo prvo hodočašće na Geru (Veronika, Kruno i Dorijan). Vrijeme je bilo prohladno i oblačno a snijeg u tragovima. Kako smo se približavali vrhu bilo je sve hladnije i sve više snijega. Tempo je bio iznad očekivanja odličan da ne kažem prebrz tako da smo došli na vrh (mi mlađa grupa) u 10,45. Snijega na samom vrhu je bilo oko desetak centimetara i počeo je priličan vjetar uz sitni snijeg. Nakon presvlačenja i ugrijavanja uz čaj i kuhano vino počelo je cupkanje i dočekivanje planinara hodočasnika i vozočasnika. Bilo je tu prilika za razgovor pa čak i s biskupom Gorskim.

Nakon dugog čekanja počela je misa u kojoj je sudjelovalo sedam svečenika na čelu s biskupom.

Tu je bio i legendarni grkokatoločki svećenik Mile Vranešić. Mnogi su se smrznuli i jedva dočekali kraj mise koja je bila odlična, nadahnuta lijepim mislima i riječima biskupa Mije. Nakon mise čuli smo podatak da je bilo Na vrhu -12 stupnjeva celzijusa. No unatoč tomu bilo je deset autobusa i što gore a što u Sošicama pedesetak automobila, dakle otprilike 600-700 ljudi. Snijeg je počeo jače padati i počeli smo silazak u Sošice opet po manjim grupama. Kako su ljudi bili prilično promrzli svi su se žurili što prije vratiti na toplo. Nakon silaska i okrijepe veći dio bratovštine posijetio je sestre Bazilijanke grkokatolkinje u Sošicama. Opet smo pogledali predivan muzej i uživali u velikodušnoj gostoljubljivosti sestara. Ubrzo je došlo vrijeme da se skupimo oko busa i krenemo put svojih domova. Sretno smo stigli oko 19 sati u Samobor i tako okončali još jedno lijepo hodočašće na sv. Geru. Hvalje Isus i Marija i srdačan pozdrav do slijedeće godine na sv. Geri.

Slike možete pogledati – ovdje!

Ivek