48. Planinarski križni put – Rude – Plešivica – Jastrebarsko

U subotu i nedjelju 8. i 9. listopada održan je 48. planinarski križni put u organizaciji Planinarske bratovštine sv. Bernarda iz Samobora, a pod pokroviteljstvom Povjerenstva za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije. Dvjestotinjak mladih započelo je svoj dvodnevni hod za križem u rano subotnje jutro u župi sv. Barbare u Rudama. Župnik, vlč. Darko Banfić i njegovi suradnici dočekali su mlade toplim čajem i bogatim doručkom. Uslijedila je molitva, te polazak prema postajama predviđenima za taj dan: Manja Vas, gdje nas je dočekao naš brat Milan Suban, te sa svojom obitelji pripremio okrepu, zatim Kotari, Popov dol, Okićka sv. Marija, Poljanice i Plešivica, gdje je bilo noćenje.

Nakon smještaja u Vatrogasni dom i župni dvor, vlč. Ivica Budinšćak, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije, održao je vrlo poticajnu katehezu na temu „Božja ste njiva, Božja građevina“, što je bio i moto ovog PKP-a. Nakon kateheze bilo je vrijeme rezervirano za sakrament sv. Ispovijedi, a potom je slavljena sv. Misa, koja je na ovakvim susretima uvijek duboko proživljena i doista postaje istinski trenutak susreta mladih s euharistijskim Kristom. Na ovom PKP-u sudjelovale su i dvije djevojke – volonterke zajednice iz Taizea, koje su došle u Hrvatsku potaknuti mlade na novogodišnji Taize susret u Berlinu, te je nakon mise o tome prikazan film. Uslijedilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, koje je trajalo cijelu noć, a mladi su se, dvoje po dvoje, svakih pola sata izmjenjivali pred Presvetim. Ostali su pošli na zasluženi odmor.

U nedjelju su domaćini ponovno pripremili bogat doručak, nakon kojeg su mladi nastavili svoj hod: kroz Prilipje, preko Vranov dola, Kupeć dola, Sv. Jane, Malunja, Hrastja Plešivičkog do Jastrebarskog. U pojedinim selima mještani su dočekali mlade okrepom. Završno euharistijsko slavlje bilo je u župnoj crkvi sv. Nikole b. u Jastrebarskom. Predvodio ga je vlč. Kornelije Grgić, a propovijedao je vlč. Domagoj Matošević, rektor dječačkog sjemeništa na Šalati. Poslije mise, mlade je ponovno dočekala bogata okrepa u župnom pastoralnom centru, koju su pripremili župnik vlč. Stjepan Rožanković i njegovi suradnici. Oba dana s mladima je hodao vlč. Luka Slijepčević, kapelan u Mariji Bistrici. Osim što je s njima dijelio težinu puta, u hodu ih je, kroz ispovijed i razgovor, pomirivao s Bogom i duhovno hrabrio. Puni radosti i duhovno osnaženi za svjedočenje evanđelja u svakodnevnom životu, mladi su se zaputili svojim kućama, uz najavu da se ponovno susretnu na 49. PKP-u.

Fotografije možete vidjeti – ovdje!