Izlet u Gorski kotar

Dio članova Bratovštine i prijatelji, zamijenili su srpanjske vrućine svježinom šuma Gorskog kotara, te vikend 14. i 15. 7. proveli planinareći Platkom, Risnjakom, te obilazeći još neke ljepote toga kraja.

Po dolasku na Platak i smještaj u Planinarski dom „Sušak“ u subotu 14. 7., zaputili smo se na Risnjak. Vrijeme je bilo poluoblačno, stalno je puhalo, te je bilo užitak hodati. S vrha se pružao pogled na otok Krk i ostale vrhove, no zbog jačine vjetra, brzo smo se spustili do doma, malo odmorili i krenuli natrag prema našem konačištu.

U nedjelju je bio planiran uspon na Snježnik, no kako je ujutro padala kiša, a oko vrha su se skupili oblaci, odlučili smo se spustiti prema Lokvama i Skradu, te obići tamošnje prirodne ljepote Golubinjak, Vražji prolaz i Zeleni vir.

Golubinjak, u općini Lokve, bio nam je prvo odredište. Ovaj je lokalitet 1955. zaštićen i proglašen Park šumom, a na njemu nalazimo fenomene krša, špilje, strme litice, stabla crnogorice, te impozantnu šumu bukve i jele. Ove ljepote spajaju šetnice, dio kojih smo i mi, s velikim zanimanjem, obišli.

Potom smo se zaputili u općinu Skrad, te obišli izletište Zeleni vir, koje je 1962. proglašeno posebnim rezervatom. Zeleni vir je vodopad, visok 70m, a pri dnu se nalazi spiljski otvor sa izvorom zelene boje, po kojem je izletište i dobilo ime. Malo dalje nalazi se kanjon „Vražji prolaz“. Dužina mu je oko 800m, prilično je uzak, sa stijenama visokim i do 100m, a kroz njega se probija potok Jasle. Na žalost, pravu ljepotu ovih lokacija nismo uspjeli doživjeti jer, zbog duge suše, u „Vražjem prolazu“ nije bilo uopće vode, a u vodopadu puno manje nego li je uobičajeno. No, za našu Bratovštinu, Vražji prolaz ima i dodatno značenje, jer su u jednoj spilji, skradski planinari, prije nekoliko godina postavili kip sv. Bernarda.

U rano predvečerje vratili smo se u Samobor, a Snježnik ostavili za neki drugi izlet.

Slike možete pogledati –  ovdje!