5. susret planinara štovatelja sv. Bernarda – 31. svibanj – 1. lipanj 2014. g.

Planinarska bratovština sv. Bernarda iz Samobora sudjelovala je prošli vikend na Petom susretu planinara štovatelja sv. Bernarda. Ovogodišnji domaćini bila su hrvatska planinarska društva „Lipa“ iz Sesveta i „Sveti Šimun“ iz Markuševca. Susret je okupio osamdesetak planinara, a osim već navedenih društava, pristigli su još članovi HPD-a „Ante Bedalov“ – Kaštel Kambelovac, HPD-a „Klikun“-Planianrska bratovština sv. Bernarda-Pleternica, HPD-a „Krndija“-Sekcija sv. Bernarda-Našice, Planinarske bratovštine sv. Bernarda-Osijek, HPD-a „Stanko Kempny“-Kustošija, HPD-a „Bilo“-Koprivnica i iz susjedne Bosne i Hercegovine PD-a „Kuk“-Novi Travnik. Sva navedena društva u svojim programima posvećuju pažnju štovanju zaštitnika planinara sv. Bernarda iz Menthone ( ili sv. Bernard iz Aoste) te se susreću uoči njegovog blagdana koji se slavi 15. lipnja, kako bi ga zajedno proslavili.

Susret je započeo u jutarnjim satima u subotu 31. svibnja u Planini Donjoj gdje su se planinari okupili uz dobrodošlicu mještana, DVD-a Planina Donja i ekološko-turističke udruge „Prigorje u srcu“. Dirljivo je bilo vidjeti sada već stare znance kako se nasmijanih lica, ponovno susreću nakon godinu dana. Nakon pozdravne riječi predstavnika HPD-a „Lipa“ gosp. Vladimira Beštaka, planinari su krenuli na uspon prema planinarskom domu „Lipa“. Putem su zastali pokraj stoljetnih lipa i kapele sv. Jurja gdje ih je starosjedlac Planine gosp. Kelčec upoznao s poviješću ovoga kraja. Poslije podne u kapeli Hrvatskih mučenika podno planinarskog doma slavljena je sveta misa koju je predvodio župnik iz Vugrovca vlč. Filip Lucić. U propovijedi je posebno podsjetio na trenutke kada nam je Blažena Djevica Marija pomagala svojim zagovorom, te potaknuo okupljene da se njoj nikada ne prestanu moliti. Ostatak dana planinari su proveli u šetnji okolnim stazama, obišli su špilju Velika peć, te dan završili u druženju uz pjesmu.

U nedjelju 1. lipnja rano ujutro, nakon pozdravne riječi predstavnika HPD-a „Sveti Šimun“ gosp. Nenada Sitara planinari su ponovno krenuli na pješačenje . Put ih je vodio preko zavjetne kapele Majke Božje Snježne, Vidovca i Markuševečke Trnave do Markuševca. Tamo je u župnoj crkvi Sv. Šimuna i Jude Tadeja slavljena sveta misa koju je predvodio fra Krsto Hrženjak. Nakon mise održan je sastanak predstavnika društava te je dogovoren domaćin sljedećeg susreta. Bit će to 13. i 14. lipnja 2015. u Novom Travniku. Uz tamburaški sastav „Tim“ iz Markuševca planinari su se kasno poslije podne rastali do ponovnog susreta za godinu dana.

Slike možete pogledati – ovdje!