Izlet Poštak – Dinara – 28. – 29. 6. 2014.

U ovoj slavljeničkoj godini željeli smo se popeti na najviši vrh Hrvatske. Stoga je posljednji vikend u lipnju bio rezerviran baš za taj uspon.

Izlet je započeo u subotu ujutro, a za „razgibavanje“ za Dinaru bio je predviđen uspon na Poštak. Hod započinje u mjestu Otrić (negdje na pola puta između Gračaca i Knina). Krajolik koji se uspinje je prekrasan. Prvo šuma, a zatim livade prepune raznobojnog cvijeća….i tako oko 2,5 sata, kada smo se popeli na vrh visok 1425 m/nv. Odmor, ručak iz ruksaka i povratak do kombija, te odlazak prema udobnom smještaju u Kninu. Večerali smo u restoranu na Kninskoj tvrđavi s pogledom na planinu koja nas očekuje sutradan. Nakon večere bili smo na misi. Večer je protekla uz gledanje i komentiranje nogometnih utakmica jer je svjetsko prvenstvo bilo u punom jeku.

 

U nedjelju smo ustali rano, kako bismo krenuli na uspon još za hlada: prvo kombijima do sela Glavaš pokraj Kijeva, a zatim pješice oko 4,5 sata. Pogled na Dinaru iz daljine izgleda dosta zastrašujuće, no staza je dobro ugažena, bez mnogo velikih strmina, s prekrasnim vidicima, povremeno se ponovno prolazi prekrasnim livadama, pa stoga unatoč dužini nije preteška. Unatoč lipanjskom suncu, nije niti prevruće, jer stalno puše vjetar. Dolazak na vrh je veličanstven! Riječima je to teško opisati….. Odmor, fotografiranje i silazak s planine. Na povratku još jedna oproštajna kava u Kninu….

Slike možete pogledati – ovdje!