54. Planinarski križni put – G. Vrapče – Zaprešić – Samobor

Planinarska bratovština sv. Bernarda iz Samobora proteklog vikenda, na trasi G. Vrapče – Zaprešić – Samobor, organizirala je 54. planinarski križni put pod pokroviteljstvom Ureda za mlade Zagrebačke nadbiskupije. Sudionici, pretežno mladi, okupljeni oko mota „Ti si mi oruđe izabrano!“ (usp. Dj 9, 15-16) okupili su se u rano jutro u subotu 11. listopada u župi Sv. Barbare u G. Vrapču. Tamo ih je, dobrotom župljana, posebno obiteljske zajednice i župnika vlč. Luke Slijepčevića, dočekao doručak. Nakon pozdravne riječi organizatora i domaćeg župnika te molitve, započeo je dvodnevni hod za križem.

Sljmenskim stazama prepunim jesenskog šarenila obasjanog suncem, preko Završja, Dragulinca, Kamenih svata, Jablanovca i Novih dvora, uz molitvu, pjesmu i trenutke sabranosti u sakramentu pomirenja, sudionici su stigli do župe Marije Kraljice Apostola u Zaprešiću, u čijem pastoralnom centru je bilo organizirano noćenje. U 20.00 sati slavljena je sv. misa. U zajedništvu sa svećenicima koji su cijeli dan hodali s maldima, Josipom Čuligom, Ivanom Valentićem i Zoranom Grgićem, predvodio ju je slovenski karizmatik p. Ciril Čus. U propovjedi je, svjedočeći o vlastitom životu i traženju Boga, posebno potaknuo mlade na klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom, kao i na to da se ne boje Boga te da mu daju svoje srce. Istaknuo je i da je čovjek najviše sretan ako Boga stavi na prvo mjesto i da se ne trebamo bojati da je zlo svijeta jače od Božjeg svjetla. Bog je želio život svakoga od nas, svakome je dao poslanje i za to nikad nije prekasno. Završio je pitanjem koje je ostavio svima na razmišljanje: Da li ja želim biti s Gospodinom do kraja? Nakon mise uslijedilo je cjelonoćno klanjanje. Po dvoje mladih cijele noći izmjenjivalo se svakih pola sata pred Presvetim, dok su ostali pošli na zasluženi odmor.

U nedjelju ujutro domaćini su dočekali mlade s doručkom. Dan je nastavljen katehezom koju su pripremili također mladi iz župe Marije Kraljice Apostola.

Nakon kateheze hod jenastavljen preko Lužnice do Save i skele kojom se prešlo u Medsave i dalje u Celine, Gradnu, Otok Samoborski, Lug Samoborski, Svetu Helenu, sve do župne crkve Sv. Anastazije u Samoboru gdje je u 19.00 sati slavljeno završno euharistijsko slavlje. U koncelebraciji s više svećenika, predvodio ga je župnik župe Kraljice Sv. Krunice u Zagrebu p. Anto Bobaš. Mladima je posebno stavio nasrce, tumačeći Isusovu prispodobu o svadbenim uzvanicima, da smo pozvani živjeti Božju ljubav u ovome svijetu. Tako ćemo biti vjerodostojni, a samo takve će nas prihvaćati svijet i željet će biti poput nas.

Tijekom oba dana, u nekim mjestima kroz koja su mladi prolazili, dočekivali su ih mještni kako bi im se pridružili u molitvi, ali i kako bi ih počastili sokom i kolačima.

Na kraju svakog planinarskog križnog puta, najteži je rastanak te je pjesma u crkvi nastavljena još neko vrijeme. Ipak, umor i obaveze sutrašnjeg dana zovu na rastanak. No, ostaje obećanje da će se ponovno susresti na sljedećem PKP-u!

Fotografije možete vidjeti ovdje!