Planinarsko hodočašće Novara – Gd-St-Bernard – Pavia 28. – 31. kolovoz 2014. g.

U organizaciji Planinarske bratovštine sv. Bernarda iz Samobora od četvrtka 28. do nedjelje 31. kolovoza održano je hodočašće u Italiju i Švicarsku, u mjesta u kojima je živio i djelovao sv. Bernard – zaštitnik planinara. Posljednje takvo hodočašće Bratovština je organizirala prije tri godine, a ovo je bilo u sklopu proslave 20 godina postojanja Bratovštine. Na hodočašću, osim članova Bratovštine, sudjelovali su i planinari ostalih samoborskih planinarskih društava, članovi planinarskih društava iz Zagreba, Zaprešića, Svete Nedelje, Jastrebarskog i Osijeka, kao i oni koji nisu članovi niti jednog društva, ali su ljubitelji prirode i planina. Sve zajedno njih 53.

Hodočašće je započelo u četvrtak kasno navečer. Nakon noćne vožnje autobusom, planinari su prvo posjetili Novaru, mjesto u kojem je sv. Bernard umro. U tamošnjoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije nalazi se njegov grob, pa su u njoj slavili svetu misu koju je predvodio vlč. Darko Banfić u zajdništvu s vlč. Davorom Štuljanom i vlč. Josipom Banfićem. Nakon sv. mise i molitve na Bernardovom grobu put je nastavljen kroz pokrajinu Aosta prema Gostinjcu sv. Bernarda. Zadnji dio puta planinari su prošli pješice, uspinjući se cca 2 sata prelijepom alpskom stazom. Gostinjac se nalazi u Švicarskoj na prijevoju visokom 2473 metra n/v. Upravo na tom mjestu sv. Bernard, zajedno sa svojim redovnicima, otvorio je prvi Gostinjac 1050. godine. Od sredine 17. stoljeća i prijevoj nosi njegovo ime. Gostoljubivost i jednostavnost ovog prostora osjeća se na svakom koraku.

Subota je započela zajedničkom jutarnjom molitvom. Nakon doručka planinari su se podijelili u dvije skupine. Veći dio otišao je na planinarsku turu u trajanju od 6 sati. Tijekom hoda izmjenjivali su se sunce i oblaci, a vjetar je, brzo noseći oblake, čas otkrivao pogled na prekrasne vrhunce visoke preko 4000 m vječno prekrivene snijegom, a čas ih zaklanjao. Drugi dio planinara popeo se na vidikovac koji se nalazi na visini od 2700 m n/v, a oni hrabriji, popeli su se i na vrh visok 2900 m n/v. Za ovaj dio treba malo spretnosti i hrabrosti jer se uspinje preko klinova i sajli. Ostatak dana proveli su u razgledu muzeja, pasa bernardinaca i šetnji uz ledenjačko jezero. U predvečerje slavljena je sveta misa, a predvodio ju je vlč. Štuljan.

Nedjelja je bila dan povratka. Nakon jutarnje molitve i doručka, hodočasnici su se zaputili prema Paviji, mjestu gdje je pokopan sv. Augustin. Sv. Bernard, osnivajući zajednicu svojih redovnika, uzeo je za njih redovnička pravila sv. Augustina koja je on sastavio nekoliko stoljeća prije. U župnoj crkvi Gospe Karmelske slavljena je sveta misa u zajedništvu s talijanskim vjernicima i njihovim župnikom. Tako su neki dijelovi mise čitani i pjevani na talijanskom i na hrvatskom jeziku. Na kraju mise župnik vlč. Daniele Baldi darovao je Bratovštini kip njihove zaštitnice Gospe Karmelske. Poslije mise hodočasnici su prošetali Pavijom i posjetili grob sv. Augustina. Kasno u noći vratili su se u Samobor, a uspomene i doživljaji s ovog planinarskog hodočašća sigurno će se još dugo pamtiti i prepričavati.

Slike možete pogledati – ovdje!