Osvrt na izlet u Grižane 24.3.2019.

Izlet planinarske bratovštine sv. Bernarda u Selce i Grižane

U sunčano nedjeljno jutro, 24. ožujka, krenuli smo na izlet u Selce i Grižane.

Izlet je započeo svetom misom u crkvi svete Katarine, u Selcu. Crkvu izgrađenu 1888.g.  krasi oltarna slika sv. Katarine, koju je izradio slikar Giovanni Fiumi. U crkvi se čuva  i barokni relikvijar s moćima sv. Katarine. Nakon svete mise, uslijedio je put  u  slikovito malo mjesto duge i zanimljive prošlosti, Grižane.

Naselje Grižane nalazi se podno ruševina frankopanskog grada  i krševitih litica ″Griža ″, po kojima je i grad dobio ime. Utvrđeni grad Grižane,  prvi put se spominje 1288.g. u Vinodolskom zakoniku kao posjed knezova Krčkih kasnije Frankopana, u čijim je rukama bio od 1225. do 1478. U tome kaštelu stolovao je knez Martin, koji je utemeljio primorsku luku Crikvenica. U Grižanama se rodio i slavni minijaturist Julije Klović. Kuća Klović, u kojoj se nalazi bogata muzejska memorijalna  zbirka, nalazi se na početku  kružne staze Kamenih stupi.

Hodajući stazom dugom 10 km, koja započinje i završava u Grižanama,  uživali smo u prekrasnom krajoliku, mirisu aromatičnog bilja i cvijeća, cvrkutu ptica i pogledu koji se pruža na more, otoke, jezero Tribalj i Učku. Nakon  dvosatnog uspona, stigli smo su na Oči Vinodola, vidikovac Pridvu. Vidikovac se nalazi na visini od 573 metra i s njega se pruža predivan pogled. Kamenim stupima spustili smo se do Grižana. Staza  kamenih stupi  je staza od 1300 u stijenama isklesanih stepenica,  koja je u prošlosti povezivala naseljena mjesta sa šumskim predjelima. Tom su stazom stanovnici vinodolskih sela prenosili  grožđe, smokve i trešnje , a u Drugom svjetskom ratu i sol, koje su na području Gorskog kotara mijenjali za žito, krumpir i grah. Nakon kratkog predaha,  ukrcali smo se u naše kombije i krenuli  cestom kroz gustu šumu do planinarskog doma Vagabundo. Planinarski dom Vagabundo, nalazi se podno Viševice na visini od 864 m. Veseli domaćini dočekali su nas uz čakavsku dobrodošlicu : „ Ča je lipo da ste nam prišli, sto put lipše neg′ da ste prošli! “

Uživali smo u izvrsnim lokalnim specijalitetima i nazdravljali uz pucketanje vatre iz kamina. Nakon večere, uz pjesmu i smijeh, obogaćeni novim iskustvima krenuli smo prema Samoboru.