11. SUSRET PLANINARA ŠTOVATELJA SV. BERNARDA

 

Proteklog vikenda, 6. – 7. lipnja, sudjelovali smo  na jedanaestom susretu planinara štovatelja sv. Bernarda.  Ovogodišnji domaćin bilo je planinarsko društvo „Sv. Šimun“ iz Markuševca, a susret je održan na Velebitu, na Skorpovcu, između Baških Oštarija i Karlobaga, gdje oni vode planinarsko sklonište te su, ujedno, proslavili 10 godina postojanja skloništa.

Zbog neizvjesnosti oko organizacije Susreta, ove godine odazvao se nešto manji broj društava: HPD „Krndija“ – Sekcija sv. Bernarda – Našice, HPD „Klikun“ – Planinarska bratovština sv. Bernarda – Pleternica, HPD „S. Kempny“ – Zagreb,  PD „Kuk“ – N. Travnik (BIH) i mi.

Iz Samobora smo krenuli rano ujutro te nakon kave i kupovine zadnjih namirnica u Gospiću, iza 9.00 sati stigli na Skorpovac. Dočekali su nas veseli domaćini. Dok smo čekali da pristignu i ostali planinari, popeli smo se na vidikovac udaljen cca pola sata hoda od skloništa.

Nakon ručka krenuli smo put okolnih vrhova. Jedna grupa na manje zahtjevan uspon, na Budakovo brdo, a druga grupa na Šatorinu. I jedni i drugi uživali su u ljepoti prirode, proljetnog velebitskog cvijeća i vidicima na jadranske otoke.

Večer je prošla u druženju uz logorsku vatru, prisjećanja na neke prijašnje uspone i druženja te planovima  za buduće. Noćilo se u šatorima, a jutarnje buđenje bilo je uz zvuk kravljih zvona, od kravica koje su neumorno pasle travu.

U 11.00 sati slavili smo svetu misu, koju je predvodio generalni vikar Gospićko-senjske biskupije mons. Marinko Miličević. Na kraju mise blagoslovio je raspelo i reljef sv. Bernarda – zaštitnika planinara – kojeg su postavili članovi HPD-a „Sv. Šimun“ i naše Bratovštine. Reljef je rad našeg pokojnog sugrađanina Josipa Rubinića.

Nakon mise i zajedničkog ručka, većina planinara krenula je put svojih domova,  a mi smo  se još popeli na Velinac, stjenoviti vrh iznad Karlobaga.