41. Planinarski križni put – VRAPČE – ŠESTINE – MARKUŠEVAC

“O ljubavi Gospodnjoj pjevat ću dovjeka”

Mladi naše Nadbiskupije i šire, ponovno su se 8. i 9. ožujka, u organizaciji Planinarske bratovštine sv. Bernarda, te pod pokroviteljstvom Povjerenstva za pastoral mladi, okupili na dvodnevnom hodu za križem. Bio je to 41. planinarski križni put, koji je prošao trasom Vrapče – Šestine – Markuševac.

Nakon okupljanja i doručka kojeg su pripremile vrijedne ruke iz župe Sv. Barbare u Vrapču, započela je molitva, te se krenulo na put. I mi smo ponijeli sa sobom križ. Veći i teži nego inače, ali mladi su se usprkos tome rado odazvali nošenju križa. Put je bio povremeno strm i sklizak obzirom na kišu koja je povremeno padala u subotu, te je, baš kao i Isusu, trebala pomoć u nošenju križa. Uvijek su se našla leđa koja su podijelila teret.

U Vrapču kod raspela izmoljena je druga postaja, te je započet trosatni uspon prema Risnjaku. Na tom dijelu puta uključena je i postaja šutnje – vrijeme kada se hoda u tišini i daje prilika da progovori Bog. Nakon ručka na Risnjaku, uslijedile su postaje kod kapele Sv. Jakoba, Sv. Roka, te posljednja toga dana, u župnoj crkvi Sv. Mirka u Šestinama. Večernji program započeo je Sv. Misom koju je predvodio mr. Robert Šreter, župnik u župi Uznesenja BDM u Stenjevcu. Kao i riječi upućene mladima za vrijeme mise, tako i uvod u klanjanje, bile su vrlo poticajne za cijelonoćno klanjanje mladih, koji su se pred Presvetim izmjenjivali svakih pola sata, sve do 7.00 ujutro. Dobri ljudi i u Šestinama su mlade počastili doručkom, a jutro je nastavljeno katehezom o hrvatskim svecima i blaženicima, koji su u svom životu posebno ostvarili moto „O ljubavi Gospodnjoj pjevat ću dovijeka!“, pod kojim je oko 250 mladih prolazilo podsljemenskim krajem.

Put kojem se priključio i mr. Domagoj Matošević, Povjerenik za pastoral maldih, nastavljen je prema župnoj crkvi sv. Mihaela u Gračanima, kapeli sv. Marije, u šumi „Pri Mariji“ izmoljena je deveta postaja, zatim kapela Majka Božja od puta, župna crkva sv. Petra i Pavla u Bešićima, kapela Srca Marijina u Bačunu, raspelo u Rijeznici, te 14. postaja u Sitarima, kapela Srca Isusova. Cijelim ovim putem, do 14. postaje, vjernici su dočekivali mlade, častili ih i pružali okrepu. Od Sitara je formirana procesija u kojoj se ušlo u Markuševac i župnu crkvu Sv. Jude i Tadeja. Sv. Misu predvodio je mr. Domagoj Matošević, te naglasio važnost prijateljstva s Isusom u poniznosti, u kojoj treba Isusu odgovoriti „vjarujem“, da bi i naše boli mogle uskrsnuti. Marljive ruke su i ovdje počastile mlade, a oni su, iako vidljivo iscrpljeni, obećali ponovni susret u jesen u Samoborskom gorju.

Lovorka Grbac