9. pohod sv. Bernardu

Ovim pohodom obilježili smo završetak radova na krovištu Gostinjca, kao i 15 godina njegovoga rada.

Dio članova okupio se već u subotu u Gostinjcu, kako bi sve pripremili za prijem gostiju. Obzirom da je vremenska prognoza bila loša, trebalo je pripremiti nadstrešnicu za sv. Misu, kao i „sklepati“ nadstrešnicu za ražanj jer smo ovaj veliki događaj, osim grahom, željeli obilježiti i pečenom janjetinom.

U nedjelju je, u rano jutro, 30-ak članova i prijatelja Bratovštine krenulo pješice iz Luga, kako bi do podneva bili na Lovniku, malo odmorili, te se pridružili slavlju sv. Mise. Mnogo drugih planinara došlo je i iz drugih smjerova, pridružili su se i mještani okolnih sela, tako da nas je na kraju bilo oko 180. Posebno raduje što su se našem pozivu odazvali članovi drugih planinarskih društava: HPD „Japetić“, HPD „S. Kempny“, HPD „Zaprešić“ i HPD „Pinklec“, kao i članovi samoborskih bratovština: Bratovštine sv. Vida i Bratovštine sv. Filipa i Jakova.

Svetu misu u 12.30h predvodio je vlč. Damir Bačun, župnik u Lugu Samoborskom i duhovnik Bratovštine, te nas svojim riječima duhovno obogatio. Za vrijeme mise spustio se jak pljusak, koji je trajao 10-ak min, a naša sestra Maca ga je lijepo protumačila: to nam je Bog poslao blagoslov iz Rima, gdje su netom prije papu Ivana Pavla II proglasili blaženim. Dio zbora mladih iz Luga predvodilo je pjevanje, kojem su se zdušno priključili ostali sudionici euharistijskog slavlja.

Nakon mise zajedno smo blagovali grah – rad našeg brata Franje Horvata, te pečenoga janjca – uradak našeg brata Tomislava Rušnova. Obadvojici su pohvale stizale sa svih strana, a ne smiju se zanemariti ni vrijedne domaćice koje su ispekle kolače. Sve pohvale i ekipi u kuhinji: Maci, Kristini, Snježani, Snješki, Gogi, Dragici V., Dragici C., Mariji, kao i muškoj ekipi zaduženoj za tehnička pitanja: Janku, Đuri, Mući, Francu, Marijanu, Damiru, Mati, Mravcu.

Hvala svima koji su na bilo koji način doprinijeli ljepoti i radosti ovog Pohoda: od već navedenog angažmana u pripremi okoliša i ručka, do pjesme, svirke, te same nazočnosti unatoč povremenoj kiši i lošoj prognozi.

Slike možete pogledati – ovdje!